Kan en (el-)ladcykel erstatte den ekstra bil? Artikel - Røjkjær Rasmussen, Line; Vingaard Olesen, Anne (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2024)
Denne undersøgelse, støttet af Vejdirektoratets Cykelpulje 2023, undersøger potentialet for og barriererne imod brugen af ladcykler uden for hovedstadsområdet i Danmark. Projektet bygger på en landsdækkende spørgeskemaundersøgelse med 2.702 respondenter og en gennemgang af eksisterende litteratur om ladcykler. Resultaterne viser, at ladcykler primært appellerer til veluddannede familier med småbørn, som bor i større byer, hvor de bruges som et alternativ til en ekstra bil i husstanden. De største fordele ved ladcykler er muligheden for at transportere børn og opnå økonomiske besparelser sammenlignet med bilkørsel. Samtidig identificeres anskaffelsespris, manglende infrastruktur, og praktiske udfordringer som de væsentligste barrierer. Undersøgelsen peger på, at ladcykler kan spille en større rolle i fremtidens bæredygtige mobilitet, men at der er behov for øget opmærksomhed på de infrastrukturelle og økonomiske forhold, der kan fremme udbredelsen af ladcykler i hele landet.