Brug af GIS til trafikplanlægning og beslutningsstøtte - Nielsen, Otto Anker (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 1994)
Dette paper beskriver perspektiver for brug af Geografisk Informations Systemer til vurdering af trafikplanforslag. Sådanne systemer (kaldet GIS-T) vil typisk bestå af 5 modeller for indsamling af data, formulering af alternative løsningsforslag, modellering af fremtidige trafik- strømme, konsekvensberegninger og valg af løsning baseret på et beslutningsstøttesystem. Endvi- dere vil de indeholde procedurer for evaluering og kvalitetskontrol af data og resultater. Et integre- ret GIS-T som beskrevet i paperet vil ikke alene lette det konkrete arbejde, men også samle og styrke hele trafikplanlægningsprocessen. Paperet omhandler overvejende konceptuelle problem- stillinger ved brug af GIS-T til modelberegninger. De teoretiske diskussioner er dog suppleret med praktiske eksempler på trafikmodeller, modeller for konsekvensberegninger og modeller for data- behandling og kvalitetskontrol, der har været implementeret i GIS og testet på flere helskala model- ler. Den sidste del af paperet skitserer de lovende perspektiver for fremtidig brug af GIS-T.