Lokale konsekvenser af letbaner - Høj, Jakob (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 1995)
Dette "paper" tager udgangspunkt i et af Transportrådet under TransForsk-94 programmet iværksat forskningsprojekt til belysning af de lokale effekter i et byområde som følge af etablering af et letbanesystem i terræn. Projektet skal belyse, hvilke effekter en sådan letbane vil have på gaderummets indretning, herunder fremkommelighed og tilgængelighed for de forskellige transportarter samt hvilke miljø- og trafiksikkerhedsmæssige effekter letbanen vil have på det lokale miljø. Projektet er opdelt i 4 faser: 1 Litteraturstudie 2 Principper for indpasning af letbaner i gaderum 3 Miljø- og sikkerhedsmæssige effekter belyst ved udenlandske casestudier 4 Opstilling og afprøvning af metoder til vurdering af lokaleffekter i en dansk case. Den første fase, litteraturstudiet, der havde til formål at skaffe et overblik over, hvad der er foretaget af undersøgelser af moderne letbaners indflydelse på de lokale trafiksikkerheds- og miljøforhold, blev afsluttet med udgangen af 1994. De to næste faser vedrørende principper for indpasning af letbaner i gaderum og udenlandske casestudier afsluttes i løbet af efteråret. Den endelige afrapportering sker med udgangen af 1995. I dette paper fokuseres på de igangværende casestudier til belysning af lokale effekter af nye letbaner.