Licitation af bustrafikken - danske erfaringer - Mortensen, Niels (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 1995)
Fra 1979 til 1994 brugte trafikselskaberne uden for HT en standardkontrakt som grundlag for aftaler med de vognmænd (entreprenører), der udførte kørslen. Stan- dardkontrakten var indgået mellem Landsforeningen Danmarks Bilruter, DSB bus- ser og Amtsrådsforeningen. Den sidste standardkontrakt udløb sommeren 1994. Herefter har en række trafikselskaber udbudt buskørsel i licitation. Det er sket i to omgange, til ikrafttræden sommeren 1994 og sommeren 1995 (VT dog 1.1.1995). I de to runder er i alt 25 pct. af kørslen i trafikselskaberne (HT medregnet) blevet ud- liciteret. I dette oplæg vil jeg prøve at besvare tre spørgsmål: Hvordan er det gået rent økonomisk? Hvem har vundet, og hvem har tabt? Hvorfor er det gået, som det er?