BILENS ROLL I DEN DAGLIGA RÖRLIGHETEN.: Utveckling av bilinnehav och bilanvändning i Sverige mellan 1978 och 1994. - Krantz, Lars-Gunnar; Vilhelmson, Bertil (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2020)
Bilen är idag det dominerande färdmedlet för den dagliga rörligheten i Sverige, liksom i de flesta andra industrialiserades länder. Denna studie syftar till att analysera utvecklingen av bilinnehav samt bilanvändning i Sverige mellan 1978 och 1994 samt dess fördelning mellan olika grupper t ex åldersgrupper, hushållstyper samt män och kvinnor. Dessutom diskuteras förutsättningarna för den framtida utvecklingen av bilinnehav och bilanvändning och därmed rörligheten. Analysen av bilinnehav och bilanvändning använder uppgifter från de svenska rikstäckande resvaneundersökningar som genomförts 1978 och 1984/85 samt material för år 1994 från den pågående undersökningen (Riks-RVU). Några viktiga iakttagelser är: - Andelen individer med körkort och tillgång till bil i hushållet ökar i Sverige mellan 1978 och 1994. - Körkortsinnehav och tillgång till bil ökar mest bland de äldre och kvinnor medan det minskar i den yngsta åldersgruppen, 18-24 år. - Majoriteten av befolkningen visar tendenser att ha nått en mättnadsnivå av bilinnehav vid en första anblick. Bland de sammanboende ökar dock andelen som har mer än en bil i hushållet. - Bilanvändningen mätt som reslängd per person och dygn har inte ökat i samma takt som bilinnehavet. Varje personbil körs alltså i genomsnitt kortare sträcka år 1994 jämfört med 1978. En omfördelning av bilresorna har dock skett så att en högre andel av resorna sker som förare medan andelen av resorna som sker som bilpassagerare minskat. - Bilanvändningen visar samma mönster som bilinnehavet, de yngsta reser mindre med bil medan de äldres bilanvändning ökat. För majoriteten av befolkningen sker små förändringar. Den ekonomiska utvecklingen är central för framtida förändringar av bilinnehav och bilanvändning i Sverige. Den utplaning av tillväxten som skett hittills under 1990-talet kan snabbt ändras till en betydligt högre tillväxt om den privata konsumtionen åter ökar. Många som hittills under 1990-talet skjutit upp att ta körkort eller köpa bil skulle säkerligen göra det om de fick råd till det. En fortsatt svag ekonomisk utvecklingen leder dock på sikt till att nya grupper av körkorts- och billösa kommer att uppstå i Sverige.