Bilismens globalisering: Konsekvenser før nordisk transportpolitik - Tengstrøm, Emin (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 1996)
Mot bakgrund av aktuella tendenser till global spridning av bilinnehav och bilbruk identifieras ett antal samband mellan vad som sker i redan motoriserade lænder och i sådana som nu håller på att motoriseras. Från redan motoriserade lænder sker en påverkan genom øverføring av livsstilar, genom konkret bilexport och genom medverkan till uppbygg-nad av inhemsk bilindustri i de nya billænderna. Om den førvæntade økningen av bilanvændning i lænder utanfør OECD kommer att intræffa, kommer redan motoriserade lænder att påverkas på olika sætt: de kommer att utsättas för risker før långvarig turbulens på oljemarknaden, internatio-nella krav på minskade utslæpp per capita av koldioxid, framvæxten av en ny internationell maktstruktur på marknaderna før alternativa brænslen och fordon anpassade till dessa. Uppsatsen mynnar ut i ett antal provokativa slutsatser før nordisk transportpolitik i ett 20-årsperspektiv.