Miljöeffekter av externa affärsetableringar - Sjöstrand, Helena (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 1996)
Inköp i externa affärsetableringar ger större utsläpp än om inköpen hade gjorts på annat sätt. Det visar en undersökning av två externa affärscentrum i Skåne. 1100 besökare har besvarat en enkät och där beskrivit · resan till centret, med alla ingående ärenden och resmål · var och med vilket färdmedel man skulle göra sina inköp om inte affärscentret hade funnits. Utifrån detta har vi beräknat hur många extra fordonskilometer och därmed också extra avgasutsläpp, som alstras när inköp av varor görs på externa affärsetableringar, istället för på andra platser. I detta paper presenteras undersökningen, beräkningarna och resultaten.