Permanent stop for lavprisvarehuse? - Høj, Brian; Nielsen, Jakob; Møller, Lars Berg (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 1996)
I vores afgangsprojekt om detailhandelsstruktur, har vi undersøgt lavprisvarehuses trafikale- og forsyningsmæssige konsekvenser og belyst det mulige indhold af en fremtidig detailhandelsstruk- tur. Arbejdet viser, at det midlertidige stop for opførelsen af større detailhandelsenheder, som miljømi- nisteren har taget initiativ til, er på sin plads. Der er ud fra trafikale- og dermed miljømæssige betragtninger, god grund til at lede efter et mere skånsomt alternativ til lavprisvarehusene. Udover at vise de uheldige trafikale konsekvenser af den nuværende detailhandelsudvikling, be- skriver rapporten også, at amternes detailhandelsplanlægning ikke efterlever Planlovens krav. En af årsagerne er, at Miljø- og Energiministeriet kun foretager en formel godkendelse af regionpla- nerne, og dermed ikke udfylder den overordnede rolle som rammestyringsprincippet er afhængig af. Derudover indeholder rapporten bud på, hvilke ting der bør indgå i tilrettelæggelsen af den frem- tidige detailhandel. Her lægges der vægt på, at den fremtidige detailhandel bliver forsøgt planlagt opført således, at der bliver en sammenhæng mellem oplandets og detailhandelens størrelse.