Virkemidler og styringsformer i lokal transportpolitikk, en komparativ studie - Nielsen, Gustav (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 1996)
Innlegget beskriver problemstillinger og arbeidsopplegg for et pågående forskningsprosjekt innenfor det norske forskningsprogrammet LOKTRA om lokal transport- og arealpolitikk. Prosjektet skal belyse hvordan ulike sett av virkemidler har påvirket trafikkutviklingen og de trafikkrelaterte miljøproblemene i en del utvalgte norske og utenlandske byer, og belyse om ansvarsdeling og styringsformer synes å påvirke valg av virkemidler i den lokale transport-politikken. Gjennom case-studier av byer, og sammenlikninger mellom dem, ønsker en å verifisere ulike teorier og påstander om virkemidlers effekter og gjennomførbarhet som er mye framme i den trafikkpoltiske debatten. Som et ledd i dette sammenstilles litteratur og kvalitetssikres data for byenes arealbruk, transportsystem, reisevaner mm, såvidt mulig med tidsseriedata for en lengre tidsperiode opp til idag. Prosjektet ønsker kontakt og samarbeide med andre som arbeider med liknende problemstillinger.