Cykeln com lokal matartransport til regional tågtrafik - Rystan, Åsa (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 1996)
För att skapa ett bärkraftigt transport system finns det ett behov av att öka andelen resor med "kollektiva" färdmedel och minska andelen bilresor. Majoriteten av alla resor i tätort kombinerar mer än ett färdmedel såsom Park and Ride, Bike and Ride etc. Idén är att skapa attraktiva intermodala "kollektiva" transportsystem som kan konkurrera med bilen för hela resan från "dörr-till-dörr". Detta kräver snabbare och mer bekväma kollektiva färdmedel i kombination med attraktiva lokala matartransporter. Cykeln är ett viktigt transportmedel i detta sammanhang. Cykling bör uppmuntras av många skäl. Det är både hälsosamt, billigt och miljövänligt. En cykel kräver dessutom lite utrymme, den fastnar sällan i trafikstockningar och erbjuder dörr-till-dörr transport. Denna rapport berör frågan om hur man skall öka cykling i samband med regional tågtrafik. Cykeltrafiken måste göras mer attraktiv dels genom olika typer av fysiska åtgärder på trafiksystemet (cykelvägar, bytespunkter, cykel ombord på kollektiv-trafik, uthyrning av cyklar etc) som gynnar intermodalitet, dels genom aktiv marknadsföring/information för att få fler att cykla och för att behålla de som redan cyklar. För att kunna göra rätt åtgärder krävs kunskap om vilka faktorer som påverkar resenärernas resvanor och deras behov/krav på service. Denna rapport ingår i ett forskningsprojekt med syfte att öka kunskapen om cykelns roll som matartransport till regional tågtrafik. Kunskap om resenärernas resvanor och synpunkter/attityder till trafiksystemet inhämtas dels genom litteraturstudier och kontakter med planerare/forskare i ett flertal länder, dels genom egna intervjuer med regionaltågsresenärer i Malmöhuslän. En omfattande inventering av befintlig service för cyklister ingår också i projektet. I den här rapporten sammanfattas en del av resultaten.