Skolevejsanalyse i Århus og effekten af 4 skolevejsforsøg. - Fredshavn, Bent (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 1996)
I årene 1992-1994 blev der i Århus Kommune foretaget en skolevejsanalyse. Der blev foretaget dataindsamling og spørgeskemaundersøgelse på 65 skoler. Ca. 21000 elever fra børnehaveklasse til 7. klasse deltog i undersøgelsen. Hovedformålet med analysearbejdet har været at få udarbejdet et materiale, som ville kunne danne basis for en prioritering af trafiksikkerhedsarbejdet på vejnettet omkring skolerne, herunder også at få kortlagt trafikmønstrene ud for de forskellige skoler. Sideløbende med analysearbejdet blev der etableret forsøgsanlæg udfor 4 forskellige skoler. Formålet med disse forsøg var at vurdere, om det inden for rimelige økonomiske rammer var muligt af skabe anlæg, som kunne give en bedre trafiksikkerhed og større tryghed for eleverne. I dette paper beskrives metoden for skolevejsanalysen og de væsentligste resultater. Desuden redegøres der for effekterne af de 4 forsøg.