Mobilitetens betydelse för olika aktivitetsmönster En studie med utgångspunkt i den svenska befolkningens tidsanvändning. - Vilhelmson, Bertil (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 1996)
Människors aktivitetsmönster, dvs användning av tid för olika ärenden (förvärvsarbete, omsorg, hushållsarbete, inköp, fritidsaktiviteter osv) på olika platser, formas i nära samspel med möjligheterna att kunna resa. Genom bilismen har de flesta människors dagliga livsföring blivit beroende av snabba transporter. En viktig fråga är av vilken omfattning och hur påverkbara dessa beroenden är. Hittillsvarande kunskap om resornas ärendestruktur baseras på resvaneundersökningar. Det medger endast mycket grova kategoriseringar, t ex att hälften av alla resor (i Sverige) utförs i anslutning till besök hos släkt och vänner samt andra aktiviteter under fritiden. Denna studie analyserar kopplingarna mellan resor och ärenden med utgångspunkt i data över den svenska befolkningens tidsanvändning. Ett representativt urval av befolkningen 20-64 år har fört dagbok över sina aktiviteter under två dygn. Dagböckerna gör det möjligt att bilda sekvenser av resor - ärenden, där ärendena beskrivs med en unikt hög detaljeringsgrad. Beskrivningarna används här till en analys av mobilitetens kopplingar till olika ärendens bundenhet i tid och rum.