Økonomisk vekst og godstransport, empiri og teori - eksempler fra sørvest - Norge - Andresen, Kenneth (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 1997)
Agderforskning har avsluttet et større forskningsprosjekt om varestrømmer i sørvest - Norge. De to viktigste målene ved prosjektet var å lage et detaljert OD (origin - destination) mønster for området og å beregne fremtidige godstransportmengder til/fra området både nasjonalt og internasjonalt. I innlegget fremlegges hovedresultatene av fremskrivningene for de nasjonale og internasjonale transportene. I tillegg inneholder paperet en problematisering/diskusjon av sammenhenger mellom vekst i bruttonasjonalproduktet (BNP) og vekst i transporterte mengder. I diskusjonen konsentrere vi oss om de internasjonale transportene. På bakgrunn av de erfaringer som ble gjort i prosjektet har vi så skissert noen sammenhenger det bør sees nærmere på for bedre å kunne bestemme hvilke faktorer som påvirker transportvolumet.