Erfarenheter av svenska snabbtåg inför höghastighetståg i Danmark - Schmidt, Lotta (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 1997)
Effekterna av hur resandet påverkas av höghastighetståg kan tas fram med trafikprognosmodeller. För att kunna utvärdera effekterna av det som skiljer höghastighetståg från de tåg som trafikerar en sträcka, måste skillnaderna värderas. Skillnaderna kan utgöras av förbättrad komfort, service och eventuella imageffekter och kan värderas med Stated Preferences metoden. En redovisning av erfarenheter av svenska snabbtåget X2000 mellan Stockholm-Göteborg samt en sammanställning av tidigare genomförda Stated Preferences studier har genomförts. Detta har resulterat i en bedömning av i vilken grad införandet av ett modernt höghastighetståg kan förväntas påverka resandet i Danmark mellan Köpenhamn-Aalborg.