Trafikmodelberegninger for tunellen under Københavns havn - Nielsen, Otto Anker; Israelsen, Thomas; Nielsen, Erik rude (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 1997)
Havnetunnelprojektet er et eksempel på en tidlig GIS-baseret analyse, der planlægningsmæssigt ligger mellem de traditionelle indledende overslag og de efterfølgende mere grundige beregninger. Arbejdet blev lagt an på eksisterende modeller: Ørestadstrafikmodellen suppleret med IFP’s rutevalgsmodeller (11 & 12). Men derudover blev der benyttet en ’minimum-maksimum’ modelstrategi til at afdække, hvilke trafikkomponenter, det var relevant at undersøge nærmere, f.eks. nygenereret trafik. Ligeledes blev der givet anbefalinger om arealanvendelse (herunder udbygning af Holmen og Refshaleøen), lastbiltrafik, detaljerede rutevalg, trafiksanering af Kbh.’s centrum, turfordeling og transportmiddelvalg. Mange alternativer blev undersøgt, hvoraf nogle klart kunne afvises. Arbejdet blev afsluttet med en række anbefalinger til en eventuel efterfølgende mere detaljeret udredning om projektet. Nogle af disse anbefalinger var overraskende selv for erfarne trafikplanlæggere (inkl. undertegnede). Modelarbejdet må derfor i høj grad siges at have haft sin berettigelse.