Evaluering af Mørkhøjprojektet - Eriksson, Anne (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 1997)
Mørkhøjprojektet er et forsøg i Gladsaxe kommune med 40 km/t hastighedsbegrænsning i en zone. Forsøget har fået støtte fra Vejdirektoratets Trafikpulje og blev gennemført i 1996. En arbejdsgruppe med kommunen, beboerrepræsentanter, politi og Vejdirektoratet udarbejdede projektet, som består af zone 40 km/t skilte på de fire indfartsveje, plateauer i kryds og bump på de lange, lige veje. Der blev gennemført en kampagne efter indvielsen af de ny hastighedsgrænser 1. oktober 1996, med husstandsomdelte foldere om skolekonkurrence. Evalueringen viser, at hastighederne er faldet. Målinger udført et halvt år efter indvielsen viser et fald i gennemsnitshastigheder på ca. 20 % på vejene i området. Der blev lavet en spørgeskemaundersøgelse i området som viser at tre ud af fire i området synes at 40 km/t eller lavere er en passende hastighed i området. Der er udarbejdet en hastighedsplan for Gladsaxe kommune, som foreslår zoner med hastighedsbegrænsning på 40 km/t i alle lokalområder.