Hvordan kan korte bilture overføres til cykel- og gangture i store byer? - Bernhoft, Inger Marie (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 1998)
I det afsluttende delprojekt under det EU financierede projekt "ADONIS", hvis hovedformål er at få flere til at cykle og gå på korte ture i byer, gives anbefalinger til politikere, trafik-planlæggere samt lokale myndigheder. Anbefalingerne er baseret på de tre delrapporter: · Best practice to promote cycling and walking · Behavioural factors affecting modal choice og · A qualitative analysis of cyclist and pedestrian accident factors Ved at sammenholde resultaterne fra de tre delrapporter er det klart, at følgende spørgsmål skal besvares i forbindelse med ønsket om at flytte korte bilture til cykel- eller gangture: · Hvordan kan man få folk til at overveje at cykle og gå i stedet for at køre i bil? · Når dette er lykkedes, hvordan kan man så få dem til at sætte denne beslutning ud i livet? · Hvordan kan man mindske antallet af færdselsuheld, der involverer cyklister og gående? · Hvordan kan man sikre, at cyklister og fodgængere føler sig trygge i trafikken? · Hvordan kan man opnå, at cyklister, fodgængere og andre trafikanter selv er med til at mindske antallet af konfliktsituationer i trafikken? Før der sættes ind med etablering af faciliteter til fremme af cykel- og gangtrafik, er det nød-vendigt at gøre sig følgende klart: · Hvor befinder byen sig mht. cykel-og gangtrafikkens andel af den samlede transport? · Hvilke og hvor mange foranstaltninger for cyklister og fodgængere findes der i byen? Først når disse parametre er kortlagt, kan den videre planlægning begynde. Det er vigtigt, at der etableres en samlet plan for gennemførelse af foranstaltninger, idet en enkelt foranstalt-ning hist og her ikke vil give effekt. I dette paper gives anbefalinger til politikere, offentlige myndigheder og planlæggere, som kan være til hjælp i bestræbelserne på at ændre transportfordelingen i store byer.