Dybdeanalyser af uheld med cyklister og fodgængere. - Bernhoft, Inger Marie (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 1998)
Et af delprojekterne under det EU finansierede projekt "ADONIS", hvis hovedformål er at få flere til at cykle og gå på korte ture i byer, bestod i en kvalitativ analyse af uheldsfaktorer i personskadeuheld med cykel-bil samt fodgænger-bil. Undersøgelsen var baseret på personlige dybdeinterviews af de involverede parter, og der blev i alt udført 105 interviews fra uheld i de tre byer Amsterdam, Barcelona og København. Disse byer repræsenterer byer, hvor cykeltrafik og gangtrafik udgør forskellige andele af trafikken. Interviewene giver mange andre oplysninger, bl.a. ny viden om · Hvad der førte til uheldene · Hvordan uheldet har påvirket trafikanterne · Respondenternes holdning til regelefterlevelse · Respondenternes syn på trafikanters adfærd i al almindelighed · Om respondenterne har ændret adfærd efter uheldet. Desuden kommer interviewpersonerne med forslag til, hvordan de synes man kan forbedre færdselssikkerheden, og dermed øge trafikanters lyst til at cykle og gå. I dette paper præsenteres dataindsamlingsmetoden samt undersøgelsens resultater. Der bliver lagt hovedvægt på resultaterne fra de Københavnske interviews, men der bliver også sam-menlignet resultater mellem de tre byer, baseret på kulturelle forskelle.