Transport og tilgjengelighet: En komparativ studie av to kjøpesentre. - Hansen, Jan Usterud; Fosli, Olav (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 1999)
Både i Danmark og Norge har myndighetene ønsket å forhindre en utvikling som medfører at en stadig større andel av detaljhandelen lokaliseres i utkanten av eller helt utenfor byer og tettsteder. Det er nå en viktig utfordring for planleggere, utbyggere og myndigheter å definere en politikk for hvor detaljhandel og service skal lokaliseres for å unngå unødig stor behov for transport. Blant annet er det ønskelig å legge til rette for at tilbudene skal bli tilgjengelig for flest mulig uten bruk av bil. I perioden 1994-1997 har vi ved Transportøkonomisk institutt (TØI) gjennomført en før- og etterstudie av virkningen av at det i løpet av ett år åpnet to store kjøpesentre i Folloregionen syd for Oslo. Vi har gjennomført over 6000 intervjuer med besøkende på kjøpesentrene og i sentrum av Ski tettsted. Parallelt er det utført trafikktellinger på omkringliggende veier. I paperet presenterer vi noen hovedfunn fra undersøkelsen og noen refleksjoner på grunnlag av disse funnene. Den ulike lokaliseringen av de to kjøpesentrene medfører at de trekker ulike kundegrupper og at transportmiddelfordelingen er ulik. Likevel har de begge medført at det er blitt mer trafikk på veiene som leder til dem. Det er viktig å finne svar på om dette er nyskapt trafikk som følge av kjøpesentrene eller om det bare innebærer at folk har valgt et nytt handlested for bilbaserte handleturer som likevel ble utført tidligere.