Personbilers energieffektivitet - Birkeland, Mikkel Egede; Fosgerau, Mogens (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 1999)
Formålet med artiklen er at undersøge bilkøbernes valg af ny bil, og undersøge om forbrugerne kan påvirkes til at købe mere energieffektive biler. Der opstilles en logitmodel på baggrund af udbudsdata om bilerne og socioøkonomiske data om køberne i 1997. Modellen bruges til at forudsige valg af bil under alternative afgiftsudformninger. Det undersøges bl.a. hvordan bilvalget påvirkes når registreringsafgiften ændres så energieffektive biler bliver relativt billigere, og biler, der bruger meget brændstof, bliver dyrere. Artiklen konkluderer, at personbilernes energieffektivitet kun kan forbedres i begrænset omfang ved at differentiere registreringsafgiften.