Elbiler i København. ZEUS-projektet - Jensen, Niels (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 1999)
København anskaffer ca. 50 elbiler. Det sker som et led i ZEUS-projektet under EU’s Ther-mieprogram. København har sammen med 4 andre byer været ude i en EU-licitation og har som resultat heraf forpligtiget sig til at anskaffe 10 Citroën Berlingo CityVan Electrique og 10 Fiat Seicento Elettra. Berlingo’erne blev købt og fungerede fint, men det viste sig desværre, at Fiat’erne ikke kunne leve op til de krav der var stillet til rækkevidde. Kommunen frigjorde sig derfor fra kontrak-ten. Heldigvis var det muligt at købe Citroën Saxo Electrique i stedet for Fiat’erne. I juli 1999 havde kommunen anskaffet 20 Berlingo, 17 Saxo samt 6 specielle arbejdskøretøjer. Bilernes ydeevne, under de meget forskellige klimatiske og topografiske forhold i ZEUS-byerne, skal evalueres af det engelske motorprøveinstitut MIRA. Foreløbige resultater fra Kø-benhavn viser, at elbilerne indtil videre lever op til forventningerne. Mange kommunale biler kører ikke mere end 40-50 km om dagen og kan uden videre erstattes af elbiler. Opladningen kan foregå om natten, hvorved elbiler kun bruger omkring halvdelen af den energi konventionelle biler bruger. Der er lejlighedvis et behov for opladning i løbet af dagen. Københavns kommune har tre ste-der hvor det - også for private - er muligt at lade bilerne op. Opladning er for tiden gratis og der er ingen parkeringsafgift for elbiler i København.