Vejtværsnit og uheldsrisiko - Værø, Henrik (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 1999)
Til forberedelse af Vejregler for stier og veje i åbent land er der nedsat en arbejdsgruppe til at undersøge mulighederne for at gøre standardtværsnittet mere sikkert. Basis er en overordnet vej i åbent land med 2 kørespor. Nu arbejdsgruppen undersøgt følgende tværsnitsændringer: Bredere kørespor, bredere kantbane, bredere rabat, bredere kantbane og smallere rabat, sikring af rabat, trug i stedet for grøft, fladere vejskråninger og fysisk midteradskillelse. Ud fra litte-raturstudier, kendte danske og udenlandske effektstudier samt målrettede uheldsanalyser er de sikkerhedsmæssige og de økonomiske konsekvenser af de nævnte tværsnitsændringer vurde-ret - både hver for sig og i alle relevante kombinationer. Forbedret yderrabat viser sig at være en meget kost-effektiv sikkerhedsforbedring, og også at bruge trug i stedet for grøft, bruge fladere skråningsanlæg (ved påfyldning) samt at øge yderrabattens bredde. Endelig er det sik-kerhedsmæssige potentiale ved en form for fysisk midteradskillelse fundet lovende.