Vägestetik – Trafiksäkerhet - Drottenborg, Helena (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 1999)
Vägestetik innebär att miljön tillförs positiva värden genom vägarnas utformning. Estetik i väg- och gatuplaneringssammanhang har betydelse för omgivningens kultur- och miljövård och för människans välbefinnande. Det finns också tankar om att en estetisk tilltalande väg/gata skulle påverka trafiksäkerheten på ett önskvärt sätt. Man antar att en estetisk tilltalande trafikmiljö är mer trafiksäkert än en icke tilltalande. Stämmer det? Upplevelsen av trafikmiljöns utformning påverkar vårt körbeteende. Miljöer vi trivs i skapar positiva känslor. Positiva känslor påverkar vårt beteende positivt. Därför kan ett tilltalande gatu- och vägrum påverka trafikanterna på ett positivt sätt. Vad är då ett tilltalande gatu- och vägrum? Finns det överhuvudtaget gemensamma preferenser vid visuell estetisk bedömning av en väg- och gatumiljö? Hur resonerar ”de vanliga” trafikanterna kring de estetiska frågorna i en trafikmiljö? Och hur resonerar experterna? Med hjälp av en kvalitativ studie samlandes grundmaterial in för analys av gaturum ur estetisk och säkerhetssynvinkel. Studien gjordes ur trafikanternas (personbilförarnas) synvinkel och syftade till att hitta de miljöer som trafikanterna beskrev med hjälp av följande dimensioner: - vacker/trivsam - ful/tråkig - trygg/säker - farlig/osäker Studien gjordes med hjälp av personbilförare indelade i följande grupper: - 12 taxiförare (yrkesförare) - 12 erfarna bilförare - 12 oerfarna bilförare - 12 bilförare med nedsatt rörelseförmåga Grundläggande för detta arbete var att koppla utformningens betydelse till trafiksäkerheten (framför allt) men också till estetiken. Sammanställningen redogör för: - vad trafikanter anser är: ”vackert”, ”farligt”, ”fult” och ”säkert” (generellt) - vilka trafikmiljöer trafikanter anser är: ”vackra/farliga”, ”vackra/säkra”, ”fula/farliga” och ”fula/säkra” (i helhet och detalj). Studien avslutas med en redogörelse av hur 12 experter (6 arkitekter, 6 tekniker) resonerar kring estetiken ur säkerhetssynvinkel i väg- och gatuutformningssammanhang.