Transportmiddelvalg og ulykkesrisiko - Krag, Thomas (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 1999)
Det antages sædvanligvis, at det er sikrere at køre i bil end at anvende de ikke-motoriserede transportformer gang og cykling. Og det er sandt, at risikoen for at blive dræbt ved bilkørsel er væsentligt lavere end de tilsvarende risici ved gang og cykling, når risikoen måles i antal dræbte pr. mia kilometer. Imidlertid gælder også, at det transportmønster, som den enkelte udviser, i høj grad afhænger af bilrådigheden på husstanden. Tages der hensyn til disse forskelle, kan man beregne, at risikoen for at blive dræbt i trafikken er væsentligt større for personer, der bor på husstande med 1 eller flere biler, end den er for personer der bor på husstande uden bil, også selvom de sidstnævnte går og cykler mere. Det viser sig, at personer på bil-husstande lidt oftere bevæger sig ud i trafikken, og at dette kan forklare en del, men ikke hele, forskellen i risiko. Man kan konkludere, at det ud fra et ønske om at have mindst mulig risiko for at blive slået ihjel i trafikken kan anbefales at leve et liv uden bil.