Moderne mennesker og mobilitet - Jensen, Mette (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 1999)
Transport i det moderne samfund medvirker i stadig større omfang til belastning af miljøet. På grund af den voldsomt voksende transportmængde vokser transportens energiforbrug ukontrolleret trods transportmidlernes stigende energieffektivitet. Disse problemer er udgangspunktet for en undersøgelse af forandringspotentialer i transportadfærden og transportens betydning for mennesker i det moderne samfund. Bilisme ses i undersøgelsen som et ekstremt udtryk for det moderne, hvor tid, sted og mobilitet smelter sammen og udtrykker frihed og uafhængighed, samtidig med at transporten er afgørende for at få en sammenhæng i tilværelsen for moderne mennesker. Arbejde, familieliv, fritid mv. er blevet isolerede størrelser uden indbyrdes forbindelse. Men via transporten, som knytter aktiviteterne sammen, kommer der en form for sammenhæng i tilværelsen som bliver meningsfyldt. I nogle intensive interview med unge og travle voksne (moderne mennesker) er transportens betydning for de interviewedes hverdagsliv blevet indkredset og mulige forandringer er blevet vendt. I paperet fremlægges en foreløbig analyse af interviewene og der lægges op til en diskussion af transportens betydning i det moderne samfund (transport i risikosamfundet).