Mobilitet og velferd : Identifisering og analyse av ulike mobilitetsgrupper - Berge, Guro (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 1999)
Analysen viser at det i hovedsak er fruktbart å skille mellom fem mobilitetssegmenter i befolkningen. Ut fra særegenheter i disse segmentenes mobilitet er de kalt 1) På farten, 2) Pliktmobile, 3) Langveisfarende, 4) Lokalmobile og 5) Immobile. Disse segmentene har også hver sin profil når det gjelder transportmuligheter forstått som omgivelsesfaktorer og mobilitetsevne. Det er dermed grunn til å tro at transportmulighetene langt på veg legger premissene for ulikhetene i mobilitet. Det vil si at mobiliteten ikke er bare er et resultat av egne preferanser. En kvalitativ analyse viser at de ulike segmentene har forskjellig forhold til sine reiser. De Langveisfarende ser på sin lange reise som en del av investeringen som gjøres for å bo der de ønsker å bo. På grunn av dårlig helse er reisen for de Immobile og de Lokalmobile en barriere som må mestres for å nå den aktiviteten de ønsker. For de På farten er mange av reisene knyttet til en positiv forventning til aktiviteten de skal på. På grunn av tidskravene fra barn og jobb gjøres mange av reisene til de Pliktmobile på lånt tid fra hjemmeaktiviteter eller egenaktiviteter utenfor hjemmet.