Forsyningskæder i forandring konsekvenser for logistik og transport - Ragus, Lars Christian; Lemoine, W.; Dagnæs, Lars; Christensen, Jette M.; Schultz-Nielsen, Axel; Jørgensen, Niels (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2002)
En omfattende og grundlæggende forandring af logistik- og godstransportmarkedet i Europa er i gang. Drivkræfterne i denne forandringsproces er bl.a. teknologisk udvikling, globalisering af samhandelsrelationerne og deraf følgende vækst i transportindhold. Alle disse udviklinger resulterer i strukturelle forandringer i den europæiske transportsektor bl.a. kendetegnet ved at kompleksiteten i forsyningskæderne og det samlede transportsystem forøges. I dette paper sammenfattes hovedresultaterne fra et projekt, der afklarer hvordan globaliseringen påvirker danske forsyningskæder og distributionssystemer, samt hvilke konsekvenser det har for logistik og godstransport i fremtiden. Resultaterne af undersøgelsen viser, at forsyningskæder påvirkes af globaliseringen, men konsekvenserne for logistik og transport afhænger af den specifikke kæde. Globaliseringen resulterer i et øget behov for transporter mellem kontinenterne og/eller landene, men transportindholdet i kæden behøver ikke nødvendigvis at stige i samme omfang, da tilpasningen af logistikken giver muligheder for effektiviseringer. Derfor er det nødvendigt at forholde sig til de enkelte kæders særpræg for at kunne vurdere ydre påvirkningers effekter på de konkrete kæder og konsekvenser heraf for logistik og godstransport.