Logistikk-kostnader i et langsikrig perspektiv - Bjørnland, Dag (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2002)
Presentasjonen bygger på Forskningsrapport nr 10 – 2001 fra Handelshøyskolen BI Logistikk- kostnader i et langsiktig perspektiv skrevet av Dag Bjørnland og Lasse Lægreid. Det langsiktige perspektivet på logistikk-kostnadene ble valgt, fordi etter forfatternes mening blir altfor mange presentasjoner av logistikk-kostnader fremstilt som varige sannheter på grunnlag av data for noen få år. Det langsiktige perspektivet i prosjektet var 50 år (1947-1997) med beregninger for alle årene. Vi har ikke funnet tilsvarende langsiktige analyser om logistikk- kostnadene dokumentert. Logistikk handler om flyten eller strømmen av råvarer, halvfabrikata, ferdigvarer og avfall i næringsliv og samfunn. Materialflyt eller materialstrøm er ganske vanlige betegnelser for dette saksforholdet. Noen ganger stopper strømmen opp og blir til lager, eller restproduktene havner til slutt på en fyllplass. Materialflyten handler derfor både om bevegelse og stillstand. Dersom en virksomhet ønsker å utnytte sine tilgjengelige ressurser best mulig, vil kunnskap om kostnadene som er knyttet til materialstrømmen være vesentlig, fordi de aller fleste virksomheter lever i konkurranse med andre og overlever ved å være mer effektive enn konkurrentene eller ved å ha bedre kundeservice som også har en kostnadsside. En del av kundeservicen er knyttet til levering og betegnes vanligvis leveringsservice. Det er kostnadene forbundet med leveringsservice som inngår i begrepet logistikk-kostnader, og det er disse kostnadene rapporten behandler.