Svealandsbanan - ett bra utbud som får bilister att ta tåget - Fröidh, Oskar (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2002)
Stora investeringar har sedan Banverket bildades 1988 gjorts för att förbättre järnvägsnätet i Sverige. Särskilt i Mälardalane har flera nya sträckningar byggts eller rustats upp för att möjliggöra snabb regional tågtrafik för daglig pendling. Avsikten ¨är att förbättra tillgängligheten och därmed kunna erbjuda människor i regionen bättre möjligheter att bo och arbeta på skilda orter, men också att sprida tilväxten ut från Storstockholm till omkringliggande områden.