Improved performance of European long haulage transport - Lundqvist, Anders (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2003)
Ärade åhörare, jag ska redogöra för resultatet av en studie som genomförts av svenska ”Institutet för transportforskning (TFK) med hjälp av holländska forskningsinstitutet NEA Transport research and training, där NEA har deltagit på konsultbasis och svarat för datainsamling och dataprocesser. Studien har fått namnet ” Improved performance of European long haulage transport”. Syftet med studien har varit att utröna vilka effekter det skulle få om det s k modulsystemet i hela sin omfattning skulle utnyttjas vid internationella transporter inom EG. Projektledare har varit Rolf Nordström (projektsekreterare Haide Backman) från TFK och konsult från NEA har varit Aad van den Engel. Studien har i huvudsak finansierats industri- och transportintressenter i Finland, Sverige, Danmark och Holland, men även i viss mån av finska och svenska myndigheter. Främsta anledningen att just jag står här och gör den här presentationen är att jag haft äran och förtroendet att vara ordförande i projektets styrgrupp. I den styrgruppen har ingått representanter för finansiärer, som Ni kan se när Ni tittar i rapporten. Hur man får rapporten återkommer jag till. Min egen bakgrund är att jag arbetar på Vägverket i Sverige som specialist på tung trafik och i synnerhet sådant som som rör vikt och dimension. Jag har medverkat till att Sverige, tillsammans med Finland har, åtminstone förutsättningarna för, att ha Europas effektivaste godstransporter på väg genom att vi tillåter längre och tyngre fordonskombinationer än övriga länder inom EU. Dom förutsättningarna vill vi gärna dela med oss till andra länder.