Padborg transport- og logistikcenter, profilanalyse og udviklingspotentiale - Dagnæs, Lars (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2003)
Transporterhvervet har historisk haft stor betydning i Sønderjylland. Siden den nuværende grænse blev draget i 1920 er Padborg gradvist udviklet til et knudepunkt for transport og logistik. Udviklingen af transporterhvervet i området har været karakteriseret ved stor dynamik - i lyset af ændrede rammevilkår og som konsekvens af innovationskraften i området. Dette må også forventes at ske fremover. Padborg Udviklingscenter har derfor haft behov for en profilanalyse, som beskriver Padborgs aktuelle styrkepositioner som transport- og logistik- center. Det har videre været målet at kortlægge de aktuelle udfordringer og i lyset heraf pege på udviklingsstrategier for området. Som led i projektet er der udviklet en metode til profilanalyse af transport- og logistikerhvervet i en region. Metoden har nødvendiggjort udvikling af et sammenhængende system for definitioner af: Knudepunkter, kompetenceklynger, transport-logistikcentre, transportcentre, transportser- vicecentre og terminaler. Analysen peger på Padborg som et transport- og logistikcenter med betydelige styrkepositio- ner. Vurderingen er, at Padborg som transportcenter kan fastholde sin ganske betydende rolle i europæisk transport og logistik. Desuden peges der på en række ganske alvorlige udfor- dringer, som det vil være nødvendigt af forholde sig til i regionen. En strategi for fortsat udvikling vil være baseret på udvikling inden for følgende tre elementer: netværk, kompetence og transportkorridorer.