Tillgänglighetsvillkor i svenska städer TVISS - GIS-metod som beaktar säkerhet, trygghet och användbarhet för barn, vuxna och personer med funktionsnedsättning vid resor med bil, buss, cykel och gång - Reneland, Mats (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2003)
Metoden karaktäriseras i korthet av: Fältinventering av trafikmiljöegenskaper av betydelse för barn, äldre och personer med funktionsnedsättning (syn och rörlighet). Totalt 23 inventeringsparametrar. GIS-program för databashantering och nätverksanalyser. Befolkningsinformation på fastighetskoordinat. De fyra färdsätten gång, cykel, buss och bil. Studier av tillgängligheten från valfri fastighet till valfri fastighet. Beaktande av olika standardkrav på gång- och cykelvägnät. Skapandet av ny kunskap, som inte kan nås på annat sätt än med datorers stora beräkningskapacitet. Under det senaste halvåret har metoden tillämpats i sex svenska städer; Helsingborg, Umeå, Luleå; Trelleborg, Alingsås och Säffle på uppdrag av Vägverket. Metoden har utvecklats så att analyserna till fullo ska använda de skapade databasernas höga detaljering. Det finns flera olika sätt att höja kvaliteten på analyserna, vilket metodutvecklingen har visat. Några är att betrakta som enkla råd för hur arbetet bedrivs medan andra innebär programutveckling.