Børns transportvaner – trafikstrukturer og børns selvstændige mobilitet - Carstensen, Trine Agervig (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2001)
I forskningsprojektet ”Kvarteret som ramme om børns hverdagsliv” forsøger at indfange børns hverdagsliv i et helhedsperspektiv ved at belyse på hvilke måder kvarterts fysiske, funktionelle, sociale, kulturelle og tidslige strukturer influerer på det. Børns hverdagsliv foregår mange steder, og de mange dagligt besøgte steder involverer ofte et stort transportforbrug. Ved at se på samspillet mellem hvor børns hverdagsliv foregår, og hvordan deres hverdagsliv tidsligt er struktureret analyseres børns selvstændige mobilitet, transportbehov samt transportvaner. Det empiriske materiale består af 4 casestudier af bykvarterer der er forskellige hvad angår bebyggelsesstruktur, trafikale forhold, indretning af grønne rum, lokalisering af funktioner m.m. Her er 61 børn i alderen 5-11 år blevet interviewet om bl.a. deres daglige transportruter og –vaner. I dette papir præsenteres nogle af de foreløbige resultater af denne undersøgelse.