Høye avgifter på landtransport i Norge: Betydning for transport og annen næringsvirksomhet - Bjørnland, Dag (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2001)
Innlegget dokumenterer resultatene fra et prosjekt utført for Nærings- og handelsdepartementet i Norge med det formål å analysere den betydning avgifter har på norsk landtransport i et internasjonalt perspektiv og med fokus på tidsforløpet. Hovedvekten er lagt på vegtransport. Det lå ikke innenfor prosjektets rammer å foreta samlet analyse av sammenhenger mellom priser, kostnader og konkurranseforhold for norske transportører. Hovedvekten har vært lagt på avgiftenes betydning for konkurranseforholdene. Prosjektet ble gjennomført dels som litteraturanalyser, dels som case-analyser av et antall utførte lastebilturer mellom Norge og utlandet sammenholdt med lignende turer for utenlandske produsenter. Både case-analysene og viktigheten av å se avgiftene i et tidsforløp representerer originale bidrag til forståelsen av hvilke muligheter som foreligger for fremtidige avgiftsordninger.