Evaluering av konkurranseflater for ekspressbussruter - Ramsfjell, Bent (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2001)
Hjellnes COWI, med bistand fra COWI i København, har hatt løpende oppdrag for det norske Samferdselsdepartementet på 1990-tallet med utredninger av konkurransesituasjonen for ekspressbussruter i Norge. Den seneste utredningen (1999) omfattet en innsamling og systematisering av eksisterende viten om konkurransemessige konsekvenser for ekspressbussruter, i kombinasjon med nye empiriske undersøkelser av konkurranseflater og endringer av reiseatferd for ulike representative typer ekspressbussruter. Formålet var å fremskaffe bedre dokumentasjon om konkurranseflater mellom ekspressbuss og bil/tog samt endret atferd blant trafikanter (nyskapt trafikk). Resultatene har dannet en viktig del av grunnlaget for utviklingen av den norske ekspressbusspolitikken. Dette har ført til en liberalisering ved at det i dag tillates økt konkurranse mellom ekspressbuss og tog, for å styrke kollektivtransportens samlede konkurransekraft i forhold til privatbilen.