5000 bilar i försök med hastighetsanpassning i Sverige - Lindkvist, Anders (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2001)
I Sverige pågår ett storskaligt projekt med utveckling, test och utvärdering av intelligenta system för hastighetsanpassning (ISA). Utrustning har monterats i cirka 5000 fordon i fyra kommuner nämligen Umeå, Borlänge, Lidköping och Lund. Både yrkes- och privatförare deltar. Endast stödjande system testas. Föraren informeras antingen via ljud- och ljussignal alternativt med display som visar gällande hastighetsgräns, eller via aktivt stöd i gaspedalen (mottryck, vibration). Utvärderingen sker lokalt med nationell koordinering. Denna innefattar aspekter på brukare, produkten/systemet och trafikeffekter. I detta paper presenteras försöket samt hittills framkomna erfarenheter och resultat.