Fremtidig luftkvalitet i danske byer - effekter af skærpede emissionsnormer - Jensen, Steen Solvang; Berkowicz, Ruwim; Winther, Morten; Palmgren, Finn; Zlatev, Zahari (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2000)
Omfattende beregninger med en række luftkvalitetsmodeller udviklet af Danmarks Miljøundersøgelser viser, at den regionale baggrundsforurening uden for byerne, bybaggrundsforureningen over byerne og luftkvaliteten i gadeniveau bliver bedre i fremtiden. Dette skyldes især EU’s skærpede regulering af køretøjers emission. EU’s nye grænseværdier for kvælstofdioxid (NO2), kulilte (CO) og benzen gældende for 2010 forventes ikke at blive overskredet. Ozonniveauerne forventes at stige lidt, fordi begrænsningen i bilernes emission af kvælstofmonoxid (NO) betyder, at mindre ozon fjernes i reaktioner med NO i dannelsen af NO2. Det er endnu ikke muligt at modellere partikler. Ud fra foreløbige vurderinger er der usikkerhed om, hvorvidt EU’s grænseværdi for partikler kan overholdes i 2010. Grænseværdierne er opstillet for at beskytte befolkningens sundhed.