Samfundsøkonomiske vurderingsmetoder i transportsektoren - Munksgaard, Mikkel Bennike; Albrechtsen, Niels (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2000)
Vejdirektoratet har gennem en årrække anvendt en prioriteringsmodel baseret på samfundsøkonomiske vurderingsmetoder ved prioritering mellem større vejinvesteringer. Imidlertid har de seneste års udvikling i brugen af samfundsøkonomiske vurderingsmetoder skabt et behov for at revidere og udvide Vejdirektoratets prioriteringsværktøjer, så de tager højde for et bredere spektrum af effekter, og så det bliver muligt af sammenligne de lønsomhedsvurderinger, der foretages for forskellige typer af tiltag og projekter og på tværs af transportformerne. I dette papir præsenteres de vigtigste ændringer i vurderingsmetoderne ved overgang fra en ressourceomkostningsopgørelse som faktorprismetoden til en velfærdsteoribaseret opgørelsesmetode som markedsprismetoden.