Nye kompetencekrav i transporterhvervet – nye veje til udvikling af disse? - Dagnæs, Lars (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2004)
Skærpede krav til transportvirksomhederne Et tema i undersøgelsen var: Hvorledes ser transportvirksomhederne på deres konkurrence- parametre i dag og i den nærmeste fremtid – vil det ændre behovet for udvikling af viden og kompetencer? De vigtigste konkurrenceparametre er i dag i nævnte rækkefølge: Lave omkostninger • sikkerhed for levering • pris • leveringsservice • lav skadesrisiko Forventningen er, at konkurrencen inden for alle disse parametre vil blive skærpet i de kommende år. Hertil kommer, at virksomhederne forventer, at de skal vise evne til en markant udvikling inden for især: it-løsninger • markedskendskab • produkt- og konceptudvikling Der peges således på behovet for ny viden som kilde til fastholdelse af konkurrenceevnen. Nye kompetencer hos medarbejderne Der er derfor gode grunde til, at transportvirksomhederne finder det nødvendigt, at medarbej- derne dygtiggøres og kan mere i de kommende år. For de forskellige medarbejderkategorier peges der i undersøgelsen især på behov for udvikling inden for: Ledelse: Organisation og strategi, personaleledelse, marketing/salg, økonomistyring, it, logistik og transportjura Spedition/shipping: Logistik, kvalitetsstyring, transportjura, sprog, økonomistyring, marke- ting/salg og organisation/strategi. Godshåndtering: it, sprog, køreteknik, godshåndtering, kvalitetsstyring og transportjura. Ny viden – hvorfra? Sammenholdt med tidligere undersøgelser er tendensen, at transportvirksomheder i dag er mere opmærksomme på behovet for udvikling af virksomheden gennem stadig mere kompetente medarbejdere. Dette understreges af det forhold, at 4 ud af 5 af de virksomheder, som har svaret, vurderer, at uddannelse har betydning for virksomhedens konkurrenceevne. Undersøgelsen peger desværre også på, at det stadig er svært for virksomhederne at omsætte den positive holdning til uddannelse i konkrete udviklingsaktiviteter i virksomheden. Undersøgelsen viser, at transportvirksomhederne vil bruge de samme eller færre ressourcer på uddannelse i de kommende år. Det må derfor konkluderes, at langt de fleste danske transport- virksomheder i dag stadig mangler strategier og handlinger til gennemførelse af en nødvendig øget indsats for udvikling gennem nye kompetencer og viden til medarbejderne ved deltagelse i uddannelse.