Strategisk jernbaneplanlægning: Eksemplet Norrbotniabanan - Hansen, Sten (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2004)
I marts 2002 i gangsatte det kommunale samarbejdsorgan Norrbotniabanegruppen et udvidet idestudie af en ca. 400 km lang ny kystjernbane fra Umeå til Haparanda i Nordsverige. Formålet med banen er at mindske industriens transportomkostninger og øge indbyggernes tilgængelighed til arbejdspladser og videregående uddannelse. Formålet med dette indlæg er at præsentere de metoder, der er anvendt i det udvide idestudie og hvilke problemstillinger som er behandlet i en strategisk udredning af et stort jernbaneprojekt