Hvad er en banes kapacitet? - Nielsen, Benny Mølgaard (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2004)
Hvad er en banes kapacitet? Hvordan måles den? Hvor meget er der af den? Kan der køre 12 tog i timen fra København H til Høje Taastrup? Eller 15? Eller 18? Eller ….? Mediernes omtale af banernes kapacitet antyder, at det er et meget elastisk begreb. Samtidig er viden om banernes kapacitet afgørende, når der skal laves aftaler om fremtidig trafikering og når det skal vurderes, om der skal investeres i øget kapacitet. Metoder, analyser og fremgangsmåde og empirisk grundlag Oplægget vil gennemgå de faktorer, der betyder noget, når en banes kapacitet skal fastsættelsen. Oplægget vil præsentere bud på enklere metoder til at opgøre kapaciteten. Der lægges vægt på gennemsigtighed og aktørernes forståelse og accept, uanset om der er tale om trafikplanlæggere, køreplanlæg-gere, trafikafviklere eller operatører. Oplægget vil berøre teoretiske metoder til beregning af banekapacitet. Oplægget vil lægge op til diskussion af fordele og ulemper ved de forskellige metoder.