Banverkets strategi för att bidra till uppfyllelse av det transportpolitiska delmålet ”En positiv regional utveckling” - Puusepp, Peeter (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2004)
I Banverkets regleringsbrev beskrivs målet för en positiv regional utveckling på följande sätt: ”Målet är en positiv regional utveckling, där järnvägstransportsystemet främjar en positiv regional utveckling genom att dels utjämna skillnader i möjligheterna för olika delar av landet att utvecklas, dels motverkar nackdelar av stora transportavstånd.”