Modellstruktur for tverretatlige regionale persontransportmodeller i Norge - Malmin, Olav Kåre; Skjetne, Eirik; Alfheim, Linda (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2004)
I dette paperet presenteres arbeidet med nye regionale transportmodeller for Norge. Arbeidet er initiert av sekretariatet for Nasjonal Transportplan (NTP) og skal være et intermodalt beregningsverktøy som skal anvendes i NTP - en samordnet transportplan for alle transportformer på tvers av etatsgrenser. Dette paperet fokuserer på hvordan modellsystemet er planlagt etablert som et verktøy for planleggere uten spesialkompetanse innen modellering. Det er derfor lagt stor vekt på utvikling av et hensiktsmessig og enkelt forståelig brukergrensesnitt. Dette er søkt oppnådd gjennom utstrakt bruk av GIS både til datainnsamling, datalagring og resultatuttak. Det er planlagt utviklet i alt seks ulike regionale modeller. De vil være basert på samme grunnspesifikasjon og samme etterspørselsmodell. De regionale etterspørselmodellene dekker alle reiser under 100 km og er basert på soner som er identisk med grunnkretsene. Totalt er Norge delt i 13500 grunnkretser. For reiser over 100 km anvendes den nasjonale transportmodellen (NTM). Resultater fra NTM er lenket inn i det regionale modellsystemet slik at konsistens sikres. Modellen er bygd opp med tanke på scenarioanalyser. Håndtering av data og resultater for scenarier er derfor tillagt stor vekt i arbeidet. For administrasjon av scenariene anvendes en egen scenariemanager kalt CUBE Base. Arbeidet med modellene har vært mer omfattende enn først antatt. Dette har medført forsinkelser. Det er imidlertid forventet at modellsystemet vil ferdigstilles høsten 2004.