Utvikling av regionale (kortdistanse) transportmodeller i Norge - Rekdal, Jens; Madslien, Anne (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2004)
Samferdselsmyndighetene i Norge har engasjert Transportøkonomisk Institutt (TØI) og Møreforsking Molde AS (MFM) til å etablere et sett med landsdekkende kortdistanse transportmodeller som blant annet skal benyttes i arbeidet med nasjonal transportplan (NTP). Grunnlaget for arbeidet er blant annet en nasjonal reisevaneundersøkelse gjennomført i Norge i 2001 (RVU2001), og en rekke andre geografisk fordelte data fra samme tidsrom. RVU2001 og de øvrige data er stedfestet til grunnkretser som geografisk enhet. Det er vel 13500 slike grunnkretser i Norge. Modellene omfatter bilhold/førerkortinnehav, innehav av periodekort for kollektivtransport, valg av transportmiddel og destinasjon, og reisefrekvens. Det er også utviklet en prosedyre som ivaretar reiser med sekundære destinasjoner. Det er estimert modeller på data for hele landet og modellene skal implementeres i 5 regioner.