Bybane i Bergen – beregninger og prosess - Tørset, Trude (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2005)
Transportmodellen for Bergen TASS 3, ble i 2001 og 2002 benyttet som beslutningsstøtte for konsekvensutredninger av en bybane i Bergensdalen, hovedkorridoren mot sør fra Bergen sentrum. I denne artikkelen presenteres tre forskjellige eksempler på beslutningsprosesser rundt hvilke forutsetninger som inngikk i transportanalysen og diskusjoner som fulgte etter at den var ferdig. Eksemplene illustrerer at forutsetninger i transportanalysen er et resultat av forhandlinger, hvordan usikkerhet knyttet til utviklingen av enkelte variabler påvirker forhandlingene, og hvordan politiske beslutninger legger premisser for forutsetningene. Eksemplene underbygger et behov for å dokumentere, ikke bare benyttede forutsetninger, men også argumentasjoner for å bruke dem.