Hvilken verdi har et venterom? Om verdsetting av kvaliteten på stasjoner og knutepunkter. - Hoff, Annelene Holden; Hauger, Hans Otto (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2005)
I transportplanlegging brukes ofte samfunnsøkonomiske metoder for å prioritere mellom ulike tiltak. Et omfattende verktøy er utviklet for å vurdere effektene av investeringer. Imidlertid er det i Norge ikke etablert praksis for å inkludere verdien av kvalitetsforbedringer på stasjoner i slike analyser, i alle fall ikke i uttrykt i tids- eller pengeverdi. Det er imidlertid gjort undersøkelser i andre land, og i artikkelen presenteres funn fra Nederland og England. Begge disse bygger på tidligere analyser og peker på at det er mulig å beregne og forsvare en oppnådd pengeverdi som følger av bedringer i stasjonskomfort og standard. Følgelig er det sannsynligvis en større feil å utelukke verdsetting av slike elementer, enn å inkludere verdier. Jernbaneverket har gjort en pilot/kvalitativ undersøkelse av passasjerenes verdsetting av standard på stasjoner, og vil videreføre denne med en kvantitativ undersøkelse (betinget verdsetting). Det kan argumenteres for at slike komfortelementer eller kvalitetsnivåer kan uttrykkes som en faktor i forhold til tidsverdier.