Lettbaner - Hvorfor har så mange europeiske byer valgt denne formen for kollektivtransport? - Hanssen, Jan Usterud; Bekken, Jon-Terje (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2005)
Som en del av grunnlaget for fremtidig kollektivbetjening av sentrale deler av København er det samlet en del informasjon og erafring knyttet til eksisterende lettbanesystemer i andre europeiske byer. Systemene er forskjellige og har ulike funskjoner i ulike byer. Satsningen på slike systemer begrunnes ofte med kostnad, bymiljø, attraktivitet, mulighet for redusere bilbruk, økt kollektivandel, bedre tilgjengelighet, stimulere til nye investeringer sentralt i byen mv. I stor grad er målsettingene nådd, men mange virkninger er av langsiktig karakter.