Verdien av raskere og mer pålitelig godstransport - Minken, Harald; Samstad, Hanne (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2005)
Vi konstruerer en logistikkostnadsmodell som inkluderer de ulike transport¬kostnads¬elementene, og avleder tidsverdier og pålitelighetsverdier av den med hjelp av omhyllingssetningen. Vi finner at tidsverdien består av de kilometer¬avhengige transportkostnadene pluss kostnaden ved å binde kapital i varer under transport. I tillegg finner vi en eksplisitt formel for verdsetting av økt pålitelighet. For å finne ut hvordan forventet transporttid og variansen til transporttida endrer seg med ulike tiltak, anvender vi en teoretisk modell for forventning og varians til forsinkelsen pr. kilometer som følge av hendelser på vegen. Dermed har vi – i teorien – et fullstendig opplegg for å beregne nytte for godstrafikken av tiltak som påvirker transporttidas forventning og varians. Det gjenstår å utvide opplegget til andre transportformer enn vegtransport, å vurdere andre kilder til forsinkelser enn hendelser undervegs, og å tilrettelegge data som trenges til opplegget.