Validering av modellberegninger av bompengesystemet i Trondheim - Skjetne, Eirik (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2005)
Vi har i denne presentasjonen vist resultater fra to valideringer som er gjort av transportmodellen i Trondheim. Modellen er testet ut mot to situasjoner: en virkelig avgiftsendring i bompengesystemet i Trondheim mot resultater fra en SP-tudie av en gjennomkjøringsavgift for sentrum Resultatene fra begge studiene er svært positive. Modellen har fanget opp endringen i bompengesystemet tilnærmet riktig. Det er også stor overensstemmelse mellom transportmodellen og resultatene fra SP-studien av gjennomkjøringsprisingen for ”normale” avgiftsnivå. Blir avgiftsnivåene høye ligger modellens resultater under det som SP-analysen viser. Alt i alt har disse valideringene vært svært positive og viser at transportmodellen er et robust verktøy for analyse av økonomiske virkemidler rettet mot etterspørselskontroll.