Uagtsomt manddrab i trafiken – en kunskapsöversikt - Lundälv, Jörgen (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2005)
Vilket lärande är möjligt att utveckla ifrån vållandeproblematiken i trafiken? Diskussionen utgår från en artikel som publicerats i Scandianvian Insurance Quarterly 2004;85:4:344-352 (Lundälv;J. Det nordiska dödsvållandet – etiologi, erkännande och dom). Sedan 2004 pågår ett forskningsprojekt om vållande till annans död i nordisk vägtrafik. Studien genomförs vid Institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet. Inom ramen för projektet ingår att studera i vilken utsträckning som massmedierna i de nordiska länderna kommit att uppmärksamma och problematisera vållandefenomenet i skaderapporteringen till allmänheten. Flera exempel på senare tids dödsvållande i vägtrafiken presenteras samtidigt som etiologiska faktorer till uppkomsten av dödsvållande problematiseras i samband med föredraget. Vidare diskuteras i vilken utsträckning som socialpolitiska aktiva åtgärder diskuterats i de nordiska länderna för att särskilt angripa skadeetiologin inom området. Bakgrund: Under senare år har i nordiskt vägtrafik uppmärksammats flera svåra skadehändelser där förare gjort sig skyldiga till och i domstol dömts för vållande till annans död. Kunskapen om denna typ av vållandehändelse kan ses som tämligen begränsad i de nordiska länderna. Det saknas bland annat tillförlitlig och överskådlig skadestatistik av denna typ av vållandeproblematik. Det empiriska underlaget i studien utgår ifrån rättspraxis / prejudicerande domar angående vållande till annans död i högre domstol (hovrätter och Högsta domstol) i de nordiska länderna, statistik över trafikbrott från statistikförande myndigheter i de nordiska länderna (Brottsförebyggande Rådet och Polismyndigheter) medierapporteringen av vållande till annans död i nordisk vägtrafik (tidningsdatabaser). Fenomenet det nordiska dödsvållandet i vägtrafik är ett okänt och hittills oproblematiserat forskningsområde. Det råder i samtliga nordiska länder brist på en heltäckande statistik. Det finns ingen enhetlig bild eller översikt att hur många trafikmål som ej lett fram till åtal. De socialpolitiska aktiva åtgärderna för att möta vållandeproblematiken skiljer sig mellan länderna. Likaså skiljer sig benämningen och påföljderna för brottet mellan de nordiska länderna. Massmediernas rapportering har även studerats i de nordiska länderna. Härvidlag är det svårt att se några skillnader i hur medierna (särskilt pressen) har rapporterat om denna typ händelse/trafikbrott. I detta paper presenteras en kort kunskaps- och litteraturöversikt av fenomenet vållande till annans död i vägtrafiken (Uagtsomt manddrab i trafiken) eng. Involuntary Manslaughter.